Ελληνικά | English

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

         

ΑΓΓΕΛΙΚΗ Ν. ΚΛΕΦΤΑΡΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΥ 14

34132 ΧΑΛΚΙΔΑ

ΤΗΛ. : 2221083409

e-mail : [email protected]

 Τραπεζουντίου 14
Πλατεία Αγ. Βαρβάρας
34100  Χαλκίδα

Ιατρείο: 22210 83409
Οικία:   22210 89634

[email protected]

Βρείτε μας στον χάρτη

Γενικές συμβουλές

Γενικές συμβουλές για την υγιεινή και προστασία των δοντιών σας.

 

1. Συχνότητα ελέγχου στον οδοντίατρο

     Ακόμα και αν ακολουθείτε σταθερά μια σωστή στοματική υγιεινή στο σπίτι, απαιτείται συχνός έλεγχος από τον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει σημάδια αρχόμενης τερηδόνας, νοσημάτων των ούλων ή και άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων και να προλάβει τυχόν προβλήματα.

     Επίσης με τον καθαρισμό των δοντιών απομακρύνει από τα δόντια την ενασβεστιωμένη πλάκα, που ονομάζεται τρυγία ( πέτρα ) και η οποία σχηματίζεται σε δυσπρόσιτες περιοχές.

    Τέλος, ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει   περιπτώσεις, που τα προβλήματα του στόματος μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα ενός γενικότερου νοσήματος.

     Στις συνήθεις περιπτώσεις, ένας έλεγχος το εξάμηνο είναι αρκετός. Βεβαίως, υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, που υπάρχει ανάγκη συχνότερης παρακολούθησης ανά τρίμηνο ή ανά τετράμηνο.

2. Κάπνισμα και υγεία των δοντιών

     Το κάπνισμα επηρεάζει την στοματική υγεία. Δεν προκαλεί μόνο κακοσμία και χρωστικές στα δόντια και στη γλώσσα, αλλά βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής περιοδοντικής νόσου, καρκίνο του στόματος και του λαιμού. Έτσι, οι καπνιστές έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν περιοδοντική νόσο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Χρειάζονται10 χρόνια, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, για να πάψει αυτό να ισχύει.

3.Τροφές και τερηδόνα

     Οι τροφές, που περιέχουν ζάχαρη βοηθούν στην ανάπτυξη τερηδόνας και αυτό ενισχύεται αν πρόκειται για τροφές που είναι κολλώδεις και άρα αφήνουν πολλά υπολείμματα στο στόμα. Αυτός είναι ένας κύριος λόγος, που πρέπει να αποφεύγονται σε στιγμές που δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας,όπως π.χ. στο χώρο εργασίας ή στο σχολείο, αν πρόκειται για παιδιά. Σε τέτοιες  περιπτώσεις προτιμάμε πιο "αθώες" τροφές, χωρίς ζάχαρη και μη κολλώδεις, όπως φρούτα (π.χ. μήλο).

     Ακόμη, καλό είναι κάθε μέρα να τρώμε κάτι γαλακτοκομικό, γιατί περιέχουν μια πρωτείνη, που βοηθάει τα δόντια.

     Οι όξινες τροφές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για πρόκληση διαβρώσεων στα δόντια, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Στις όξινες τροφές δεν ανήκουν μόνο το λεμόνι και το ξύδι αλλά και πολλά φρούτα, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια,νεκταρίνια και ακόμα περισσότερο αν είναι άγουρα. Επίσης, ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, διότι, όχι μόνον, είναι όξινα αλλά είναι και γλυκά. Σημαντική συμβουλή για προστασία των δοντιών, μετά την κατανάλωση όξινων τροφών,  είναι να ξεπλένουμε αμέσως καλά το στόμα μας με νερό  και να βουρτσίζουμε όχι αμέσως, αλλά μετά από μισή ώρα.