Ελληνικά | English

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

         

ΑΓΓΕΛΙΚΗ Ν. ΚΛΕΦΤΑΡΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΥ 14

34132 ΧΑΛΚΙΔΑ

ΤΗΛ. : 2221083409

e-mail : [email protected]

 Τραπεζουντίου 14
Πλατεία Αγ. Βαρβάρας
34100  Χαλκίδα

Ιατρείο: 22210 83409
Οικία:   22210 89634

[email protected]

Βρείτε μας στον χάρτη

Παθήσεις ούλων

α.Ουλίτιδα

β.Περιοδοντίτιδα

 

 α.Ουλίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση των ούλων , μια φλεγμονή με χαρακτηριστικά συμπτώματα την αιμορραγία, την αλλαγή του χρώματος και της υφής των ούλων, που αποκτούν  βαθύ κόκκινο χρώμα και γίνονται πιο λεία και εξοιδημένα. Ακόμη, μπορεί να υπάρχει κακοσμία, αλλαγή στη γεύση και κάποιες φορές ήπιος πόνος ή φαγούρα.

Συνήθως, οφείλεται σε τοπικούς παράγοντες, δηλαδή, κακή στοματική υγιεινή και ύπαρξη μικροβιακής πλάκας, λόγω του λάθος βουρτσίσματος.

 Μπορεί, όμως ακόμα, να προκαλείται ή να ευνοείται και από άλλους γενικούς παράγοντες, όπως κάποιες ασθένειες π.χ.σακχαρώδης διαβήτης, λευχαιμία, αναιμία, αβιταμινώσεις ή ακόμη και άλλες καταστάσεις, που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό, όπως  η λήψη ορισμένων φαρμάκων, υπερκόπωση, η εγκυμοσύνη,κλπ.

β.Περιοδοντίτιδα είναι η ασθένεια, που προκύπτει σαν επακόλουθο της ουλίτιδας, αν αυτή δεν θεραπευτεί εγκαίρως. Σε αυτή την περίπτωση, η φλεγμονή δεν εντοπίζεται μόνο στα ούλα, αλλά έχει ήδη επεκταθεί και στο οστούν, που βρίσκεται κάτω από τα ούλα. Τα ούλα αποκολλούνται από τα δόντια και δημιουργούνται θύλακοι, μέσα στους οποίους συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια.  Προκαλείται, λοιπόν, τοπική φλεγμονή, με αποτέλεσμα την οστεόλυση, δηλαδή τη διάλυση του οστού, που στηρίζει τα δόντια. Έτσι τα δόντια, χάνουν σιγά σιγά τη στήριξή τους και αποκτούν κινητικότητα, που αυξάνεται καθώς η ασθένεια χειροτερεύει. Στο τελικό στάδιο της νόσου έχουμε δυστυχώς, την απώλεια των δοντιών, που πολλές φορές μπορεί να είναι απολύτως υγιή. Πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι όλη αυτή η πορεία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τραγική απώλεια των δοντιών και συνήθως διαρκεί χρόνια, είναι δυστυχώς ύπουλη, χωρίς σοβαρούς πόνους και άλλα έντονα συμπτώματα και γιαυτό, δεν είναι λίγες οι φορές, που διαφεύγει της προσοχής του ασθενούς, ο οποίος συνήθως το αντιλαμβάνεται, όταν είναι πλέον πολύ αργά.